Étkezőszékek megújítása

Étkezőszékek megújítása

Egy olyan sorozatot kezdek most el itt a blogon, ami bemutatja  néhány saját bútorátalakítós, lakásfelújítós projektünket. Lesz benne olyan lakás vagy ház is, ami már azóta nem is a mienk, de ettől függetlenül megmutatom, mert szeretem és büszke is vagyok rá.

Az első részben pont egy olyan DIY bútortuning jön, ami 3 évvel ezelőtti és magunk mögött hagytuk már ezt a házat az étkezőgarnitúrával együtt.

Ennek  a négy széknek az átalakítása egy komplett étkező megújulásának a része volt, szép lassan mindent megmutatok majd.

A cél az volt, hogy megpróbáljam a lehető legkisebb költségvetésből megoldani négy szék beszerzését és átalakítását. Nem feltétlenül a szűk büdzsé, hanem inkább a kíváncsiság miatt, hogy mit lehet kihozni szinte nullából.

Rövid keresgélés után a Jófogáson találtam rá erre a négy székre, amibe túlzás lenne azt mondani, hogy rögtön beleszerettem, de úgy gondoltam, megérdemelnek egy próbát. Ha nagyon nem tetszik a végeredmény, maximum eladom.

Az ára 3.000 Ft volt, szóval mondhatni, hogy nem költekeztem ki magam.

Első lépésben le kellett szedni az ülőkét, lebontani a kárpitot és átfesteni a keretet.

A régi kárpittól nehezen szabadultam meg, férfikéz, aka férj  segítségét is igénybe kellett venni. A zöld-fehér címkén látszik, hogy egy 80-as években készült szovjet terméket vásároltam, szóval semmi romantikus vintage vagy skandináv vonal nincs benne. De hát nem is baj ez, ha jó lesz a vége.

A kárpit lebontása után jöhetett az újrakárpitozás.

A falapra méterben kapható vatelint tettem több rétegben, annyit, amíg nem éreztem megfelelően puhának az ülést rajta.

Utána jöhetett az új kárpit felhelyezése. Na, ez számomra, aki még sosem csinált ilyet, négykezes gyakorlat volt, úgyhogy újra segítségül hívtam a férfikezet. Még pár évvel ezelőtt vettem egy tűzőgépet, itt volt az ideje, hogy kipróbáljam. A kárpit is már meg volt régen, 1.000 Ft-ért vettem kilós maradékanyagként  itt, ahol a legtöbb textil nem az én stílusom, de ki lehet fogni szuper dolgokat, mint például ez a szép türkizes bútorkárpit maradék.

 

A keretet festés előtt csiszolópapírral átcsiszoltam, portalanítottam és fehér  Trilak Trikolor Aqua Matt festékkel 2-3 rétegben átfestettem.  

Helyükre kerültek a frissen fehérre festett étkezőasztal mellé.

De ez már egy következő bejegyzés témája lesz.

A székátalakítás teljes költsége így alakult:

  • 4 szék a Jófogásról ( akkoriban még Apród volt) 3.000
  • Kárpitanyag 1.000
  • Festék, csiszolópapír, tűzőgéphez – fogalmam sincs, kb. 1000-1500 Ft

Összesen maximum 6000 Ft-ból sikerült a székeket felújítani, amibe már beleszámoltam a benzin költséget is a székek szállításával kapcsolatban.

Szólj hozzá!